You are here:

Development and implementation of technological procedures for the reduction of microbial contaminants in the poultry and pig slaughtering process (KontRed)

11/2020-11/2023

Funding programme / funding institution: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft

Grant number: 281C104B18

Project homepage: -

Project description:

The overall objective is to reduce the microbiological burden of zoonotic agents on carcasses at the end of the slaughter line by implementing new technical procedures from a hygiene point of view. The safety of poultry meat and pork products is thereby improved and consumer confidence sustainably strengthened. The following goals are in the foreground:

  • Optimization of existing processes in the poultry / pig slaughter to reduce the incidence and transfer of zoonotic agents,
  • Development, implementation and validation of biological, chemical, physical and technical control and intervention measures for the reduction of zoonotic agents in the slaughter and processing line of poultry / pork,
  • Development of a validation model to test the efficiency of procedures and measures for the reduction of zoonotic agents in the slaughter and processing process of poultry / pork.

Project partners:

  • PHW-Gruppe / LOHMANN & CO. AG
  • Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover, Institut für Biometrie, Epidemiologie und Informationsverarbeitung
  • Freie Universität Berlin, Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene
  • Freie Universität Berlin, Institut für Tier- und Umwelthygiene der FU Berlin
  • Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover, Institut für Lebensmittelqualität und -sicherheit
  • Universität Leipzig, Institut für Lebensmittelhygiene
  • Technische Universität Berlin, Herrmann-Rietschel-Institut, Institut für Energietechnik
  • Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe
  • Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technologie e. V. (INP)
  • DVGW - Technologiezentrum Wasser, Abteilung Technologie und Wirtschaftlichkeit
  • Frankenförder Forschungsgesellschaft mbH
  • Rothkötter Unternehmensgruppe / Emsland-Frischgeflügel GmbH
  • Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG
  • Brand Qualitätsfleisch GmbH & Co. KG
  • Phage Technology Center GmbH
  • SKS Sondermaschinen- und Fördertechnikvertriebs- GmbH
  • CLK GmbH Bildverarbeitung & Robotik

Up

Cookie Notice

This site only uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more on how we use cookies in our Data Drotection Declaration.